Affärsaktuarie till Folksam

Vill du att formeln E[Ci,j+1|Ci,1…Ci,j]=Ci,jfj ska vara en del av din vardag? Vill du vara med och hjälpa oss att tillämpa den? Bli en del av vårt team hos en av Sveriges största arbetsgivare för aktuarier.

Såhär beskriver vår kollega Vilma sin roll hos oss;
”Jag motiveras mycket av variationen i mitt jobb och att jag hela tiden utmanas i jobbet . Den varma och familjära stämningen vi har i vårt team gör att man kan vara sig själv på jobbet, här hjälper vi verkligen varandra och dessutom har vi kul. Att jag också jobbar på ett ömsesidigt företag gör att det känns extra bra!”

Vi befinner oss i ett intensivt och spännande skede med mycket utveckling och förändring. Ett exempel är att vi praktiskt ska utvärdera möjligheter att använda maskininlärningsmetoder i reservsättningen. Bra ska bli bättre. Vill du vara med på vår resa? Vi erbjuder dig en affärsaktuarieroll som är unik i branschen, här får du möjlighet att arbeta brett inom aktuarieyrket både i reservsättning och affärsstöttning.

Tjänsten är en tillsvidareanställning och hos oss har du mycket goda möjligheter att utvecklas. Tjänsten kan delvis anpassas utifrån din kompetens, erfarenhet och preferenser. Beroende på din erfarenhet kan det också finnas möjlighet att kombinera tjänsten och arbeta både med systemtekniska och aktuariella frågor.

Det här gör du som affärsaktuarie på Folksam

Som affärsaktuarie ansvarar du för att värdera, förvalta och utveckla Folksams aktuariella beräkningar och processer. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:

 • Kvartalsvisa bokslut, reservsättning och rapportering.
 • Utveckla reservsättningsmetoder och -modeller.
 • Bistå i utveckling av nya och befintliga produkter och erbjudanden.
 • Utföra riskpremieberäkningar och analyser.
 • Stötta affären med aktuariell kompetens.
 • Kravställning i utvecklingen av nytt försäkringssystem.

För en lämplig kandidat kan affärsaktuarierollen kombineras med rollen som systemaktuarie, där du ansvarar för att utveckla och upprätthålla god kvalitet och effektivitet i aktuariella beräkningar och datahantering. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är då att:

 • Utveckla, effektivisera och dokumentera datahantering och datakvalitet.
 • Kravställa, förvalta och säkerställa data till aktuariella modeller och myndighetsrapportering.
 • Kravställa gentemot mjukvaruleverantörer.
 • Programmera aktuariella beräkningar.

Du tillhör sektionen Akturarie Sak, vi är ett team om cirka 25 specialister med hög kunskap inom akturiellt arbete. Vi har hög tillit till varandras kompetens med en prestigelös stämning där vi hjälper varandra. Även om vi har högt fokus på leverans så är vårt trevliga arbetsklimat oerhört viktigt, likaså att alla ska kunna bygga en hållbar karriär.  Du i din roll kommer ha nära samarbete med kollegorna på Aktuarie Sak men även andra inom organisationen, exempelvis aktuariefunktionen, IT-avdelningen, ekonomer, produktledare. Vi tillhör enheten Ekonomi och finans och du rapporterar till avdelningschef Emmi Sarinko. Vi arbetar i en aktivitetsbaserad miljö med möjlighet till att varva jobb på kontoret och hemifrån.

Är du den vi söker?

Vi söker dig som har erfarenhet av rollen som aktuarie inom sakförsäkringar. Du har en akademisk examen inom matematik, matematisk statistik, ingenjör med inriktning finansiell matematik eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens. Vi förväntar oss att du även har goda kunskaper i Officepaketet, i synnerhet Excel.

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet från reservsättning
 • studier vid aktuarieprogrammet
 • kunskaper om artificiell intelligens/maskininlärning
 • programmeringskunskaper i SAS, SQL, R, Python eller VBA.

Som person är du självgående genom att ta ansvar för att driva ditt eget arbete framåt och intresserad av att lära dig mer. Du har ett strukturerat arbetssätt och kan samarbeta väl med personer med olika kompetenser. Din språkliga och numeriska analysförmåga är väl utvecklad – du kan både förstå och själv ta fram och kommunicera komplicerade underlag. Vidare är du flexibel genom att anpassa dig till förändrade förusättningar Som person har du en prestigelös framtoning och delar våra värderingar – personlig, engagerad och ansvarstagande.

Utvecklas tillsammans med oss

Folksam är ett kundägt företag med stort fokus på hållbarhetsfrågor. Vi har många roliga, utvecklande jobb och bra förmåner. Vi tror på ett hållbart arbetsliv och hos oss har du goda chanser till en spännande karriär. Vi erbjuder flexibilitet att varva arbete på kontoret och hemifrån utifrån verksamhetens behov. Våra trevliga kontor runt om i landet ger mötesplatser för samarbete, lärande och en gemensam kultur – tillsammans skapar vi engagemang och kraft framåt! På folksam.se/jobb-och-karriar kan du läsa mer och se filmer om hur det är att jobba på Folksam. 

Så söker du jobbet 

Välkommen att skicka in din ansökan senast  24 september 2023. 

Vill du veta mer om jobbet är du välkommen att kontakta Emmi Sarinko, avdelningschef sakgruppen, 0722 30 20 61 eller emmi.sarinko@folksam.se

Fackliga representanter: Forena Anneli Ersson 070-831 69 22, Akademikerföreningen Thomas Hammenbeck 070-831 58 83 och Handels Mikael Carlsson 070-831 51 32.

Folksamgruppen erbjuder försäkringar och långsiktigt sparande som skapar trygghet i livets alla skeden. Vi är cirka 4 000 medarbetare och vår vision är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om och är måna om att de är rätt försäkrade.

Klicka här för att komma till ansökan.